de edele psycholoog

Welk verhaal vertelt een paard aan jou?

Coaching en therapie met paarden

Bij paardencoaching of therapie mag je samen met een paard jouw vraagstuk onderzoeken. In het contact met paarden komen vaak patronen naar boven, van hoe wij denken en in het dagelijks leven met situaties omgaan. Een activiteit met een paard kan dan metafoor staan voor datgene waar jouw vraagstuk over gaat! De paarden helpen ons om bewust te worden van ons gedrag en hier vervolgens op te reflecteren. 

Mogelijk zoek je een andere manier om ergens mee om te gaan. Dit kan direct worden geoefend met een paard, omdat zij reageren op de veranderingen die wij maken in ons gedrag. Daarmee kan een paard ons "nieuwe gedrag" van feedback voorzien!

"niet enkel gesprekken voeren, maar ervaringsgericht leren"

Als psycholoog ervaar ik het werken met paarden als verrijking, omdat de focus niet ligt op praten. Soms zijn we er namelijk nog niet aan toe om ergens woorden aan te geven. Je krijgt bij mij de mogelijkheid om samen met het paard te ervaren, te proberen en vanuit daar te leren. Daarnaast kan een paard fysieke steun bieden en hebben zij een positieve invloed op onze hartslag. Wat ik zelf ervaar is dat een paard kan helpen om letterlijk geaard te blijven, door de fysieke aanraking en de reacties die zij geven.  


Waarom werken we met paarden?

Van nature zijn paarden prooidieren (vluchtdieren). Dit maakt dat zij alert zijn op hun omgeving en bij gevaar snel en duidelijk moeten communiceren met hun kuddegenoten. Paarden maken voornamelijk gebruik van non-verbale communicatie (lichaamstaal). Zelfs de kleinste signalen kunnen paarden al van elkaar waarnemen, denk bijvoorbeeld aan het aanspannen van de spieren of een verandering in de ademhaling of hartslag. Een paard is dus een pro in het aflezen van lichaamstaal!

In het contact met de mens gaat het net zo. Paarden pikken signalen op die wij als mensen over het hoofd zien, of waar wij ons misschien (nog) niet bewust van zijn. Een paard reageert puur op de lichamelijke signalen die jij toont en zal het opmerken als jouw gedrag niet overeenkomt met je lichaamstaal. Wanneer wij gaan oefenen met het veranderen van ons gedrag, zal de reactie van het paard mee veranderen. Dat vind ik denk ik de grootste meerwaarde aan het coachen met paarden: je mag ervan uit gaan dat een paard eerlijke feedback geeft! n.b. het uitgangspunt hierbij is een evenwichtig paard, zonder gedragsproblemen bijvoorbeeld door negatieve levensgebeurtenissen.

E-mailen
Bellen